כמה זיכרונות ילדות יש לכם שההורים שלכם מבקשים מכם סליחה ומתנצלים?
זה יהיה מעניין לשמוע.
יום הכיפורים הוא הזדמנות חינוכית וערכית להתנצל ולבקש סליחה.
אבל בא לי לדבר אתכם היום דווקא על ההתנצלות שלנו,
כהורים -
מהילדים שלנו.
❤ חשבתם פעם כמה כוח יש בהתנצלות?
זו לא הפגנת חולשה, להפך, כי אם עוצמה. אני, המבוגר האחראי עליך, יודע לבקש סליחה ממך, הילד שלי,
אם פגעתי או נהגתי בדרך לא ראויה ביחסים שלנו. אם תחשבו על זה -
להתנצל בא מהשורש – נ.צ.ל. ויש בזה מסר מאוד יפה. כמו עיקרון הבחירה,
יש לנו בחירה גם כאן לראות את ההתנצלות כהזדמנות שכדאי לנצל אותה,
להעביר מסר ומודלינג לילדים שלנו.
❤ מה המסר שעובר לילד שלי כשאני כהורה מתנצל?
1. כלי המודלינג ההורי וכלי הנירמול - קודם כל - גם אני, אפילו שאני המבוגר וההורה, טועה לפעמים.
אני לא מושלם - שכן איזה מסר רע לחיים זה יכול להיות לילדים שלנו, 2. שוויון בערך - גם אתה, הילד שלי, שווה ערך אלי וראוי לקבל התנצלות וסליחה. 3. היחסים הם מטרת העל - היחסים שלי איתך חשובים לי, ואם פגעתי בך אני רוצה שתדע - אתה חשוב לי. 4. אני רואה אותך - אני מרגיש אותך, אתה קיים ואני לא מתעלם מהצורך שלך. 5. ניהול היחסים שלנו - זה המסר החשוב! יחסים זה משהו שצריך לנהל, לעבוד בו, להיות מודעים אליו. זה לא מובן מאליו, ואני ההורה מוכן לעבוד בשביל היחסים הטובים שלנו.
❤ מה אנחנו כהורים מרוויחים כשאנחנו מתנצלים?
1. האומץ להיות בלתי מושלם - הבנה שאני כהורה לא מושלם, וטוב שכך. 2. כלי החמלה העצמית - אנחנו הופכים יותר סלחנים ואמפתיים כלפי עצמנו, מכילים את עצם היותנו בני אדם שטועים לפעמים. 3. שימוש בכלי המודעות ההורית והזמנה לשינוי הטייס האוטומטי - אנחנו מבינים שלא תמיד שיקול הדעת שלנו ברגעי לחץ ואתגר עובד לטובתנו, כמו גם שאנחנו לפעמים הורים תגובתיים לרגש ולא עוצרים לחשוב, זו עבודת מודעות חשובה. זה המעבר מהורה מגיב ונגרר להורה מוביל ומנהיג - מתוך הורות מתוכננת. 4. ההתנצלות היא הזמנה לעצירה וחשיבה - מה בפעם הבאה ארצה לעשות אחרת? איזו תגובה תקדם אותי ואת היחסים בבית? שוב, שימוש והרחבה של כלי המודעות ההורית. 5. עדכון התפקיד ההורי שלנו - מי אני רוצה להיות שם בעבור ילדיי? האם להיות הורה שיודע להתנצל זה חלק ממה שאני רוצה להכניס לאווירה המשפחתית בבית שלי? האם אני רוצה ללמד את הילדים שלי לבקש סליחה? 6. הרווח הכי חשוב - בהתנצלות אנחנו בונים יחסים טובים עם הילדים!.
❤ אז איך עושים את זה?
כמה עקרונות בסיסיים להתנצל ולבקש סליחה מהילדים שלנו:
1. זה חייב להיות כן, אותנטי ואמיתי, כל זיוף מורגש. 2. זה צריך להיעשות קרוב לאירוע כמה שניתן - אך בעת רגיעה. 3. הילד צריך להיות פנוי לכך רגשית וקוגניטיבית, וכמוהו גם אתם - ששניכם נרגעתם. 4. ההתנצלות היא נקודתית לאירוע - אין מקום להתחשבנויות והעלאת אירועי עבר אחרים. 5. בהתנצלות אין מקום לביקורת, שיפוטיות וקבלה על תנאי ("התנהגתי ככה כי אתה תמיד...."). 6. ההתנצלות היא בגובה העיניים, ממקום שרואה את הילד ואת מידת הפגיעה שלו.
7. אפשר ורצוי לרדת פיזית לגובה של הילד - על הברך. 8. לתווך את הרגש ולשקף אותו - אני רואה שנפגעת, אני רואה שהיה לך קשה ש... 9. להשאיר את שיעור הלקח, החינוך והלמידה לזמן רגיעה אחר וקרוב בו נוכל לדבר על הדברים שהפריעו לי כהורה ושגרמו לי להתנהג כך. 10. לסיים באמירה אנושית – "גם אני טועה לפעמים, היחסים שלי איתך חשובים לי, אתה חשוב לי" – להעביר את הרציונל למה אני מבקש סליחה ומתנצל. 11. חיבוק, מגע, מילה טובה, תמיד כדאי וכיף לשני הצדדים לסיים כך.
❤ לסיכום,
זה קשה וזה דורש אימון אבל כהורים אנחנו כבר יודעים שיש לנו שרירים מסוימים,
ממש כמו לילדים שלנו. אלו שרירים שנולדנו איתם, זה שם, תסמכו על עצמכם,
אתם רק צריכים להתאמן עליהם ולפתח אותם. כמובן שלבקש סליחה ולהתנצל כדאי להכניס לשגרת היחסים בבית ולא לחכות ליום ספציפי בשנה. אין ספק שביום הכיפורים יש משהו קצת אחר. סגירת שנה ופתיחת שנה חדשה. מעמד מאוד מכבד לנו ולילדים שלנו,
מתוך מקום שרואה את היחסים בינינו כדבר החשוב ביותר בבית.
ברגע שמכניסים את כלי ההתנצלות ובקשת הסליחה לשגרת היחסים בבית המרחב המשפחתי גדל. אז על מה תרצו לבקש סליחה מהילדים שלכם?
סקרנית לשמוע. אהבתם?
מוזמנים לשתף חברים
שלכם,
דפנה יודפת,
מדריכת הורים ומנחת קבוצות הורים,
מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך
050-4082212
Comments